Yogastijlen

HathaYoga

‘Hatha’ betekent dat het om fysieke beweging gaat; fysieke houdingen die je helpen om in ‘yoga’ = ‘eenheid’ te komen.
In een hatha yoga les is de tempo rustig en worden ‘asanas’ (houdingen) wat langer aangehouden, steeds voor een paar ademhalingen. De bewegingen worden gecoördineerd met de ademhaling, wat voor fysieke en mentale rust zorgt. De energie begint weer goed te stromen zodat de ‘chakras'(energiecentra) in balans worden gebracht.
Hatha yoga is zeer geschikt voor beginners als kennismaking van de verschillende yoga houdingen.

Dru Yoga

In ‘Dru’ yoga lessen wordt veel nadruk gelegd op het zacht houden van de gewrichten tijdens de bewegingen; zo ontwikkelt de flexibiliteit en kan de subtiele energie beter gaan stromen.
De focus ligt op het bewegen vanuit de ruggengraat (een gezonde rug = een gezonde lichaam) met aandacht voor het basis begrip van de ‘kernstabiliteit’, de centrale houdingspieren. Houdingen worden voornamelijk in een ‘flow’ uitgevoerd, soms zacht, soms wat steviger.
Dru yoga werkt ook veel met ‘Energy Block Releases’; dit zijn eenvoudig uit te voeren reeksen bewegingen die blokkades in het lichaam helpen op te heven om de energie weer goed laten stromen.
Binnen de zachte stroom van bewegingen ontstaan momenten van stilte en rust.

Rest and Restore

Deze les heeft als doel om via rustige bewegingen ontspanning te brengen in hoofd en lichaam en zo de energie weer op te wekken.
De les begint met zachte, vloeiende bewegingen om uit het hoofd te komen en gaat over in houdingen die langer vast gehouden worden, gedeeltelijk op de Yin manier en gedeeltelijke op de Restorative manier, met hulp van ‘props’ om op een volledig ontspannen manier het lichaam te bewegen en tot rust brengen.

Yin/Yang Yoga

‘Yin’ is het interne, passieve, koele en neerwaartse energie van ons lichaam.
‘Yang’ is het externe, dynamische, verwarmende en bovenwaartse energie.
Yin/Yang yoga werkt afwisselend tussen de mannelijke, actieve energie en de vrouwelijke, zachtere energie. Tijdens de les wordt afgewisseld tussen spierkracht en spierontspanning; de ‘yang’ houdingen zijn actief en fysiek uitdagend en in de ‘yin’ houdingen gaat men op zoek naar rust en ontspanning om de juiste balans te vinden.

Yin Yoga

Bij Yin yoga worden de houdingen/asanas langer aangehouden, tussen de 3 en 5 minuten. Het doel is om het bindweefsel te stimuleren ipv de nadruk te leggen op de spierkracht. ‘Yin’  is een meditatieve manier van bewegen; door de rustige, lange houdingen brengt het lichaam en geest in ontspanning, en weer in balans. Daardoor is het ook zeer geschikt als yogavorm vroeg in de ochtend, in de middag en de late avond; een ‘reset button’ voor als het even te veel wordt!

Hatha Core Flow Yoga

De hatha flow is een dynamische vorm van yoga waarbij de ademhaling gesynchroniseerd is met de beweging. Je ‘core’ is je krachtcentrum, bestaande uit je buik- rug-, bil- en bekkenspieren. Deze vormen de basis van houding, beweging en balans.
Je leert de principes van deze kernspieren en bouwt tegelijkertijd je kracht en uithoudingsvermogen op. Je voelt je beter uitgelijnd terwijl je alle belangrijke spiergroepen rekt en versterkt; je maakt verbinding met belangrijke kernspieren zoals de bekkenbodem en illiopsoas waardoor houdingen gemakkelijker worden, en de stabiliteit van je lichaam wordt versterkt.  Tijdens de bewegingen ontstaat een ‘flow’ die zorgt voor zowel dynamiek als voor geestelijke rust.

Restorative

In deze les wordt via het gebruik
van ‘props’ (dekens, kussens,
blokken enz) verschillende yoga
houdingen aangenomen die voor
3 – 5 minuten vast worden
gehouden.
De les is bedoelt om een gevoel van
totale ontspanning teweeg te
brengen, fysiek en mentaal en
helpt om je dag los te laten en om
goed te slapen.

After Work Balance

Doel van deze les is om door middel van
lichamelijke oefeningen en ademhaling
de spanningen van de dag los te laten,
zowel fysiek als mentaal. Zo maak je
op een rustige manier de overschakeling
van het eerste deel van je (werk) dag naar
de rest van de dag en avond.

Nieuwsbrief

Just for a change, I thought I would write this newsletter in English. Though not my mother tongue, it comes more easily to me than any other language that I know and is the language in which I am most at ease expressing my thoughts and feelings.

Lees meer...